HULP NODIG?

Typ hier uw vraag…
Home > Naverkoop > Service & Onderhoud > Onderhoud & herstellingen > Banden > veiligheidstips
Tyre Safety

Veiligheidstips

Veilige banden betekenen veilig rijden

Banden zijn een cruciale veiligheidsfactor van uw wagen. Versleten banden kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat uw remafstand op een nat wegdek met 70 % toeneemt. De juiste banden, bandenspanning en diepte van de groeven zorgen ervoor dat uw wagen in alle omstandigheden presteert zoals het hoort. 

 • De juiste bandendruk is ontzettend belangrijk voor de prestaties van uw auto. Een te hoge of te lage bandendruk vermindert het contact met de weg, wat gevaarlijk kan zijn. Uw banden zullen sneller slijten, zowel aan de binnen- als aan de buitenzijde, en u zult meer brandstof verbruiken. Raadpleeg uw gebruikershandleiding om na te gaan hoe hoog de luchtdruk in uw banden moet zijn. Vraag uw Ford erkende hersteller advies in geval van twijfel.

  Controleer elke twee weken de druk van uw banden. U moet uw banden controleren wanneer ze koud zijn. Na een lange reis tegen hoge snelheid zijn de metingen minder nauwkeurig.

  Schroef het ventieldopje altijd goed vast en vervang een verloren dopje onmiddellijk. Anders zal het ventiel gaan lekken. Controleer rubber ventielen en ventielzittingen regelmatig op beschadiging.

  Vul de band van uw reservewiel altijd met 0,1 tot 0,3 bar extra. Overschrijd echter nooit de maximumdruk die wordt aanbevolen voor het rijden met een zware lading. 

 • Slijtage-indicatoren in de profielgroeven tonen u of het profiel de wettelijke minimumdiepte van 1,6 mm heeft bereikt. Zomerbanden moeten vervangen worden wanneer de profieldiepte minder dan 3 mm bedraagt. Als uw winterbanden een profiel hebben van minder dan 4 mm, kunnen zij hun grip verliezen op besneeuwde wegen. 

 • De algemene regel is dat een band 6 jaar meegaat. Daarna moet hij worden vervangen - zelfs als hij er als nieuw uit ziet en nauwelijks werd gebruikt. Die regel geldt ook voor het reservewiel.
  U vindt de productiedatum van uw banden op de zijkant. Het is een gecodeerde datum. De eerste 2 cijfers geven de week aan waarin de band is geproduceerd en de laatste 2 (of één cijfer als de band voor 2010 is geproduceerd) geven het productiejaar aan.

 • Wanneer uw banden een te lage spanning hebben, verbruikt u meer brandstof. Uw banden oppompen tot 0,1 tot 0,3 bar boven de aangegeven spanningswaarde zorgt voor een lagere weerstand op het wegdek. U mag de maximale bandenspanning echter nooit overschrijden wanneer u met een zware lading rijdt. 

Top