HULP NODIG?

Typ hier uw vraag…
Home > Naverkoop > Service & Onderhoud > Onderhoud & herstellingen > Banden > EU Bandenlabel
The EU Tyre Label

EU Bandenlabel

Meer duidelijkheid bij het kiezen van banden

Vanaf november 2012 moeten alle nieuwe banden het EU-bandenlabel dragen als onderdeel van het energie-efficiëntieplan van de EU, ontwikkeld om het energieverbruik tegen 2020 met 20 % te verlagen.

 

Eigenschappen van het EU-bandenlabel

Het label geeft informatie over 3 specificaties: rolweerstand, grip bij een nat wegdek en geluidsemissie en maakt hiervoor gebruik van een classificatiesysteem gaande van de beste (groen A) tot de slechtste (rood G) waardering. 

*

Rolweerstand (brandstofefficiëntie) 

Een lage rolweerstand bespaart brandstof en reduceert de CO2-uitstoot. Een verbetering naar een hogere categorie komt neer op een brandstofbesparing van minstens 0,1 l per 100 km. Categorie D wordt niet gebruikt. 

Grip bij nat weer (remperformantie)

Nat weer is een belangrijke factor bij veilig rijden. Het verschil in remafstand van de beste tot de slechtste categorie kan tot 18 m gaan bij een snelheid van 80 km/u. Categorieën D en G worden niet gebruikt. 

*
*

Geluidsemissie

De geluidsemissie van een band wordt gemeten als een onderdeel van het totale geluid van de wagen op het moment dat deze ergens voorbijrijdt. Hoe meer balkjes, hoe luider. Een constante geluidsdruk boven 80 decibel kan een negatief effect hebben op de gezondheid.

Aanvullende criteria 

Het nieuwe EU-label is ontworpen om 3 eigenschappen weer te geven, alhoewel er ook rekening moet worden gehouden met de volgende prestatiefactoren:

  • aquaplaning
  • rijstabiliteit
  • stuurprecisie
  • duurzaamheid
  • remeigenschappen (op droog wegdek)
  • winterprestaties
  • grip in bochten
  • algemeen weggedrag

Het EU-bandenlabel helpt u bij het evalueren van de nodige factoren bij de aankoop van banden, maar de bovenstaande criteria mogen niet worden vergeten. Bandentests, aanbevelingen van de verkoper en informatie van de fabrikant blijven essentieel bij het vinden van UW band. 

Top