Home > Naverkoop > Informatie > Recyclage van uw Ford
Recycleer je Ford

Recycleer uw Ford

Als uw Ford op het einde van zijn leven komt, nemen wij hem voor u kosteloos over in één van onze terugname punten. Wij werken hiervoor samen met Valorauto (Group Galloo) om ons ervan te vergewissen dat, de regels van het departement leefmilieu alsook de EU richtlijn 2000/53/EC (End of Life Voertuigen wetgeving), strikt nageleefd worden.

De “End of Life voertuigen” Directive

Deze Europese, “End of Life voertuigen” richtlijn (2000/53/EC), verplicht de auto-constructeurs om alle, of toch een aanzienlijk deel van de kosten, nul of zelfs negatief, met betrekking tot de overdracht aan een verwerker voor hun rekening te nemen en dat voor alle voertuigen en types van hun merk. Producenten en hun partners moeten rekening houden met de ontmanteling-, hergebruik- en recyclagedoelstellingen 85% van het voertuiggewicht vanaf 2006 en 95% vanaf 2015.  

Valorauto

Is het tijd voor een nieuwe Ford? Weet dan dat u uw oude Ford met een gerust hart kunt achterlaten bij uw Ford-dealer. Hij zal er voor zorgen dat uw afgedankte wagen op de juiste manier verwerkt wordt. Ons netwerk van dealers werkt hiervoor nauw samen met recyclagebedrijf Galloo. Met hun innovatief verwerkingsproces garanderen zij voor elke wagen een totaal valorisatiepercentage van meer dan 96%. Galloo haalt de wagens op in ons dealernetwerk voor verdere verwerking in een van hun centra. Ook als particulier kunt u in een Galloo-centrum terecht. Is uw wagen volledig, dat wil zeggen met boorddocumenten, alle onderdelen en 4 of 5 wielen, dan kant u uw afgedankte wagen bij Galloo binnen brengen en krijgt u er een vergoeding voor.

In het verwerkingscentrum schrijft men de wagen uit bij de DIV, wat de administratieve vernietiging wordt genoemd. Hierna ontvangt de laatste eigenaar van het voertuig een attest van vernietiging.

In een tweede fase haalt Galloo alle schadelijke stoffen uit uw auto. Zo wordt de batterij verwijderd, voert Galloo alle vloeistoffen af en onttrekken ze het aircogas uit het wrak. In deze depollutiefase, worden ook de wielen en de banden apart ingezameld. Daarna volgt de fysieke vernietiging van het voertuig, die garandeert dat de wagen nooit meer in het verkeer kan worden ingezet. Het pletten van het wrak is ook interessant voor het vervoer naar de verdere verwerkingsinstallaties. Een platgeperste wagen neemt namelijk veel minder plaats in dan een gewone auto

Eens alle schadelijke stoffen en bruikbare onderdelen zijn verwijderd, gaat uw afgedankte wagen naar de shredder. In luttele seconden breken de hamers van de vermaalinstallatie de auto in stukken ter grootte van een hand. Het ijzer wordt onttrokken met behulp van een magneet en kan onmiddellijk worden ingezet als grondstof in de staalindustrie. Wat overblijft volgt een weg langs meerdere scheidingsinstallaties om uiteindelijk als grondstof of als alternatieve brandstof een tweede leven te krijgen. Uit de carrosserie halen we roestvrij staal, aluminium, koper, zink, … bijna allemaal opnieuw bestemd voor de automobielindustrie. Van de wielen wordt het staal gerecupereerd en de banden die geen dienst meer kunnen doen, worden vermalen en hergebruikt voor onder andere isolatiematten en sportvelden. De oliën, onttrokken tijdens de depollutie, zijn een alternatieve brandstof. De batterijen worden ontmanteld en het lood en de plastics worden in nieuwe batterijen gebruikt. Ten slotte worden plastics uit wielkasten en bumpers geëxtrudeerd en omgezet in granulaten die opnieuw in de kunststofindustrie terecht komen.

Op die manier krijgt ruim 91% van uw wagen een nieuw leven na recyclage of hergebruik en iets meer dan 4% wordt als alternatieve brandstof ingezet of wordt gecontroleerd verbrand met energie- en warmterecuperatie. Uiteindelijk wordt dan 4% van uw auto nog gestort. Kies op het einde van het leven van uw Ford dus voor de verantwoorde oplossing en laat uw wagen achter bij uw dealer of breng hem binnen in een erkend Galloo-centrum.

Kom meer te weten over Galloo

 • Wat is een End of Life Voertuig (ELV)?

  End of Life Voertuigen (ELV) zijn motorvoertuigen die aanzien worden als afval. Alle componenten en onderdelen worden tevens aanzien als afval. Afval is alles wat u kunt weggooien, wil weggooien en moet weggooien. Dit telt ook voor recyclage- of herbruikbare goederen. Alle voorzieningen in de end-of-life voertuigen wetgeving zijn van toepassing op alle personenwagens en minibussen (M1), alsook lichte vrachtwagens (N1), met een maximum van 9 zitplaatsen en een maximale toegelaten massa kleiner dan 3500 kg.

  Hoeveel zal dit mij kosten?

  Dit is voor u volledig gratis, indien aan onderstaande voorwaarden voldaan wordt.

  Wat zijn deze voorwaarden?

  Valorauto zal alle End of Life voertuigen accepteren, indien deze aangeboden worden op één van de erkende terugnamepunten en voldoen aan volgende voorwaarden:

  • Het voertuig is een personenwagen/minibus met een maximum van 9 zitplaatsen en een MTM van minder dan 3500 kg.
  • Het voertuig is volledig, m.a.w. alle essentiële componenten zijn aanwezig: motor, versnellingsbak, carrosserie, banden, velgen en katalysator (indien origineel aanwezig).
  • Het voertuig bevat geen extra afval, zoals tuinslang, extra oude banden, huishoudelijk afval, ...

  Welke documenten moet ik zeker bijhebben en welke documenten krijg ik?

  U dient zeker het alle boorddocumenten van het voertuig te overhandigen als u de wagen achterlaat voor vernietiging.  Na verwerking  krijgt u een certificaat van vernietiging. Het vernietigingscertificaat dient als bewijs dat het voertuig vernietigd en verwerkt/gerecycleerd zal worden op een milieuvriendelijke en correcte wijze.

  Wat gebeurd er bij de erkende afvalverwerker?

  1. Bepaalde componenten zoals banden, batterijen, glas en vloeistoffen worden verwijderd.
  2. Herbruikbare onderdelen en/of systemen die herwerkt kunnen worden, worden verwijderd.
  3. Niet-metalen onderdelen worden verwijderd en/of ontmanteld.
  4. Het wrak zal worden platgedrukt zodat het recyclage en verwerkingsproces kan aanvangen.
  5. Tenslotte zal het certificaat van vernietiging worden opgemaakt en naar u verstuurd. 

  Waar is het dichtstbijzijnde terugnamepunt?

  Neem contact op met de Ford klantendienst voor het dichtstbijzijnde terugnamepunt.

Top